2024

Porota


Tereza Rapsová

porota / architektura


Zakladatelka ateliéru krajinářské architektury YYYY. Ateliér se věnuje hlubším rešerším, které otiskává v aktuální formě do návrhů a následné projekční práci převádění těchto principů do praxe. Vznikají tak jedinečné kompozice založené na duchu místa, potenciálně přirozené vegetaci, interpretaci okolní krajiny a možnosti ji chápat v jiných souvislostech než jen jako něco okrajového. Vzniklé návrhy jsou obyčejně mnohovrstevnaté, lokální, neopakovatelné a přesto jednoduché a snadno čitelné. Studovala Zahradnickou fakultu v Lednici na Moravě obor Zahradní a krajinářská architektura a obor Prostorové plánování v holandském Wageningen. Působila v ateliéru Keller und Damm v Mnichově (dnes UNIOLA), v ateliéru Štěpánky Šmídové (dnes L&SCAPE) a v atelieru Flera v Praze.

Jakub Mareš

porota / architektura


Architekt Jakub Mareš stojí v čele plzeňského Ateliéru k světu, který spojuje mladé architekty, stavaře, designéry a další kreativní tvůrce v jeden tým pod jednou střechou. Je také zakladatelem neziskové organizace k světu, která již po mnoho let pořádá festival Náplavka k světu, plzeňskou verzi PechaKucha Night a mnoho dalších projektů pojících se převážně s veřejným prostorem. Největší inspiraci hledá v severských zemích, kam se také často a rád vydává.

Anna Svobodová

porota / architektura


Anna Svobodová započala svá studia na Fakultě umění a architektury na Technické univerzitě v Liberci, posléze absolvovala jeden semestr na FA ČVUT a svá studia architektury ukončila na Akademii výtvarných umění v Praze, kde po vlastním studiu též působila v roli asistenta na Škole architektury Miroslava Šika. Další pedagogickou zkušenost pak nabrala na Technické univerzitě v Mnichově, kde vedla spolu s Ondřejem Blahou hostující ateliér v rámci hostujícího ateliéru pod vedením Reem Almannai a Floriana Fischera. Spolu s Ondřejem Blahou se též věnuje vlastní architektonické praxi pod jménem svobodova blaha.

Ivan Jarina

porota / architektura


Narodený 1965 v Žiline, absolvent Fakulty architektúry SVŠT v Bratislave (1989). V roku 1992 absolvoval študijný pobyt v Paríži a v Charlesvilles-Meziéres. V roku 1996 si založil vlastný ateliér: Ateliér VAN JARINA, ktorý sa zameriava na architektonickú tvorbu a dizajn s dôrazom na nadčasový výtvarný výraz v duchu slow dizajnu a humánny a ekologický aspekt architektúry. Ateliér sídli v centre Bratislavy na ul. Čajakovej 15. Natrvalo spolupracuje s 5 architektmi a s vyše 20 odborníkmi externe. Zabezpečuje projekty vo všetkých stupňoch schvaľovacích procesov (AŠ, ÚR, SP, RP), vrátane inžinierskej činnosti a autorského dozoru.

Barbora Šimonová

porota / architektura


Barbora Šimonová studovala na Fakultě architektury VUT v Brně, na Škole architektury Emila Přikryla a v Ateliéru nových médií Anny Daučíkové na Akademii výtvarných umění v Praze. Od roku 2013 působí v autorské dvojici s Markétou Mráčkovou, s níž v roce 2016 založila kulturní družstvo cosa.cz s cílem zastřešit různorodé aktivity v oblasti architektury, výtvarného umění, literatury a filmu. V roce 2014 vydaly knihu Legenda o sídlišti a o dva roky později překlad povídek Gottfrieda Müllera Melancholie a dobrodružnost stavění: 25 zapomenutých staveb a v roce 2021 knihu Ahoj sestro, vítej v Číně. Od roku 2016 natáčejí dokumenty o architektuře 80. let, které lze shlédnout na webovém archivu cosa.tv. Od roku 2020 působí společně s Markétou jako asistentky Romana Brychty v ateliéru Architektura 4 na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze.


DESIGN

Porota


 

Jakub Pollág

porota / design


Jakub Pollág je zakladatelem společnosti zeitgeist.limited, která se specializuje na zakázkovou výrobu prémiových produktů, a je spoluzakladatelem designového studia deFORM. Práce Pollága se vyznačuje unikátním spojením moderních technológii, maximalistického využití materiálů a závazku k vysoké kvalitě řemeslného zpracování. Jeho přístup k designu je charakteristický důrazem na technické spracováni, udržitelnost a jedinečnost. Tvůrčí přínos Pollága byl oceněn mnoha prestižními cenami, mezi které patří Czech Grand Design, German Design Award a Slovenská Národní cena za design.

Markéta Kratochvílová

porota / design


MgA. Markéta Kratochvílová se věnuje skulpturalnímu pojetí šperku na pomezí volné tvorby, současné módy a globální digitalní kultury pod značkou Bold studio. Originalní rozpoznatelná estetika a nové polohy využití jejích produktů jsou ceněny insidery i mainstreamovým publikem po celém světě. Studovala v ateliéru K.O.V. na UMPRUM, je držitelkou dvou cen Czech Grand Design v kategorii Objev roku a Designér šperku roku. Její tvorba je součástí sbírek Umělecko průmyslového muzea v Praze, Moravské Galerie v Brně, Muzea skla a bižuterie v Jablonci nebo holandské Galerie Marzee.

Ihor Sabadosh

porota / design


Ihor Sabadosh je český designér ukrajinského původu, který působí ve tvůrčím duu se Sárou Matysovou ve Studiu IHOR a pod značkou IHOR. Design studoval na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze a na české designerské scéně se etabloval díky spolupráci s tradičními i progresivními českými výrobci, za které bylo Studio IHOR několikrát oceněno. Ve své práci se věnuje návrhu běžných předmětů s důrazem na materiály, výrobní proces, sochařský výraz a udržitelné principy produkce. Jeho sociální přínos a pozitivní vliv na okolí se odrážejí v tvůrčích spolupracích s výrobci a tvůrci různých kreativních odvětví.